Görülecek Yerler | Dentatacity
 

Pierre Loti Tepesi

İstanbul’da gezilecek yerler arasında şüphesiz en güzel manzaraya sahip noktalardan biri Pierre Loti Tepesi. Haliç manzarasını panoramik olarak izleyeceğin tepenin adı, Julien Viaud adlı Fransız yazardan geliyor. Viaud, bu tepede bulunan bir kafeye sıklıkla gelirmiş ve takma adı Pierre Loti imiş. Bu takma ad sonrasında tepenin adı olarak kalmış. Uzun bir İstanbul gezisinden sonra Eyüp Sultan Camisi’nden teleferiğe binip Pierre Loti Tepesi’ne gelebilirsin. Yani anlayacağın tepeye giderken teleferikte de manzaranın tadını çıkarabilirsin. Pierre Loti’nin keyfi kahvaltı saatinde de bir başka oluyor. Birçok farklı restoranın bulunduğu tepede manzaraya karşı bir kahvaltı yapıp sonra İstanbul turuna başlayabilirsin.

Çamlıca Tepesi

Anadolu Yakası’nda İstanbul manzarası izleyebileceğin bir yer ararsan Çamlıca Tepesi’ne gideceksin. Marmara Denizi, Haliç, Prens Adaları ve Karadeniz’i panoramik görebileceğin Çamlıca Tepesi, aslında Büyük Çamlıca Tepesi ve Küçük Çamlıca Tepesi olarak ikiye ayrılıyor. Büyük tepenin adı denizden 268 metre yükseklikte olmasından gelirken küçük tepe deniz seviyesinden 230 metre yükseklikte. Küçük Çamlıca Tepesi’nde Küçük Çamlıca Korusu, Cihannüma ve Topkapı Köşkleri’ni görebilirsin. Büyük Çamlıca Tepesi’nde ise Nurbaba Tekkesi’ne mutlaka gitmelisin. Ayrıca Cumhuriyet tarihinde inşa edilmiş en büyük cami olan Çamlıca Camisi de Çamlıca Tepesi’nde konumlanıyor. Beltur’un Çamlıca Tepesi’nde işlettiği restoranda yemek yiyerek günü sonlandırabilirsin.

Aya İrini Kilisesi

İstanbul’da gezilecek yerler arasında Bizans İmparatorluğu’ndan kalan birçok yer bulunuyor ama Aya İrini Kilisesi, Bizanslıların İstanbul’da inşa ettiği ilk kilise. İstanbul fethedildikten sonra kilise camiye çevrilmeden kalmış ve 19. yüzyılda müze olmasına karar verilmiş. Müze-i Hümayun ya da İmparatorluk Müzesi olarak adlandırılan kilise, Osmanlı İmparatorluğu’nda açılan ilk müze olmuş. Daha sonraları Askeri Müze olarak kullanılan kilise, 1973 yılından beri İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın bünyesinde bulunuyor. Bu nedenle de İKSV’nin düzenlediği birçok farklı kültür sanat etkinliği burada gerçekleşiyor. Özellikle bu etkinliklerin yapıldığı zamanlarda gidersen daha da keyifli zaman geçirebilirsin.

Dolmabahçe Sarayı

Mustafa Kemal Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu bu sarayın hepimizin kalbindeki yeri büyük. Bu nedenle de Dolmabahçe Sarayı, İstanbul’da gezilecek yerler listesinin belki de en duygusal maddelerinden biri. Dolmabahçe Sarayı, 1856 yılında Sultan Abdülmecit’in emretmesi üzerine inşa edilmiş. Abdülmecit, bu sarayın Avrupai bir tarza sahip olmasını ve sadece güzelliklerden oluşmasını istemiş. 285 tane oda, 26 adet salon, 6 hamam ve 68 tuvaletin bulunduğu sarayın yapımı padişaha oldukça pahalıya olmuş ve padişah o kadar özenerek yaptırdığı İstanbul’un 3. en büyük sarayında sadece 5 yıl oturabilmiş. Abdülmecit’ten sonra gelen padişahlar tarafından da farklı şekillerde kullanılan saray, Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu zaman da yeni devletin modern yüzü olarak hizmet etmiş. 10 Kasım 1938’de Mustafa Kemal Atatürk 71 numaralı odada son nefesini verdi. Günümüzde Dolmabahçe Sarayı’na gittiğinde bu odayı ve Atatürk’e ait kişisel eşyaları görebilirsin. Pazartesi günleri kapalı olan saray hafta içi 10:00-17:30, hafta sonu da 10:30-17:30 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlıyor.

Mısır Çarşısı

Kapalı Çarşı’dan sonra o eski İstanbul atmosferini en iyi yansıtan yer, Mısır Çarşısı. 17. yüzyılda inşa edildiği zaman Osmanlı Devleti’nde ticaretin kalbinin attığı noktalardan biriymiş. Yeni Camii’nin bir parçası gibi inşa edildiği için ilk yıllarda ismine Yeni Çarşı ve Valide Çarşısı da denirmiş. Sonraları Mısır’dan gelen baharatlar ve çayların satışıyla birlikte bugünkü adı verilmiş. Eminönü’nde, yani İstanbul’un en hareketli noktalarından birinde konumlandığı için ulaşımı çok kolay. Mısır Çarşısı, zaten İstanbul turlarının olmazsa olması ama İstanbul’da yaşayan insanların çoğu da Mısır Çarşısı’na alışveriş amacıyla mutlaka uğruyorlar. Eğer sen de İstanbul’da yaşıyorsan ve bir turist gibi alışveriş yapmak istiyorsan doğruca Mısır Çarşısı’na! “Yok ben İstanbul’a gidip gezilecek yerlerini görmek istiyorum” diyorsan hemen bir İstanbul uçak bileti alarak planlara başla.

Galata Kulesi

İstanbul’un siluetini oluşturan yapılardan biri olan Galata Kulesi, o kadar çok turist ağırlıyor ki her daim önünde upuzun kuyruklar oluşuyor. Dünyadaki en eski kuleler arasında yer alan Galata Kulesi, Bizans İmparatoru Justinianos’un isteğiyle 500’lü yıllarda inşa edilmiş. Günümüzdeki görünümünü ise 1340’lı yıllarda kazanmış. Yangın ve depremler yüzünden harap olan kulenin en son onarımı 1967 yılında yapılmış. En tepesine çıktığında harika bir İstanbul manzarası sunan kuleye yaz aylarında 10:00-22:00, kış aylarında 10:00-19:00 saatleri arasında girebilirsin.

Kapalı Çarşı (Grand Bazaar)

İstanbul’da gezilecek yerler arasında Türkiye’nin tüm dokularını bir arada bulabileceğin yer Kapalı Çarşı. Beyazıt’ta bulunan çarşı, yabancı turistler tarafından Grand Bazaar olarak tanınıyor. Kapalı Çarşı Fatih Sultan Mehmet’in padişah olduğu yıllarda inşa edilmiş ve yaklaşık 550 yıldır varlığını sağlam bir şekilde sürdürüyor. İlk açıldığında Osmanlı İmparatorluğu’nun gelirini artırmak amacını taşıyan çarşı, zaman içerisinde büyümüş ve bölgedeki en önemli ticaret merkezi haline gelmiş. Dünyadaki en eski alışveriş merkezi olan Kapalı Çarşı, 45.000 metrekarelik bir alana kurulu olmasıyla aynı zamanda dünyanın en büyük alışveriş merkezlerinden. Kapalı Çarşı’nın adı Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de geçiyor. Bunun dışında başka seyahat kitaplarında da büyüklüğünden ve içindeki dükkanlardan bahsedilmiş. Neredeyse 4000 tane dükkana ev sahipliği yapan Kapalı Çarşı, kuyumcularıyla ünlü. Kuyumcularının yanında baharatlar, halılar, kilimler ve kumaşlar da bulunuyor. Kapalı Çarşı’dan hiçbir şey almayacak olsan bile dükkanlar arasında mutlaka gezinmelisin çünkü eski İstanbul’un o nostaljik atmosferini hissetmeden geri dönmek olmaz.

Yerebatan Sarnıcı

Bizans İmparatorluğu döneminden İstanbul’da kalan en değerli yapılardan Yerebatan Sarnıcı. 532 yılında İmparator Justinianus’un emri üzerine inşa edilen sarnıç, o yıllarda sarayın ve halkın su ihtiyacı için kullanılırmış. Hatta İstanbul’un fethinden sonra da bir süre boyunca su kaynağı olarak kullanımı devam etmiş. Geçmişte sarnıç üzerinde Stoa Bazilikası bulunduğu için Bazilika Sarnıcı ve suyun içinden çıkan sütunlar yüzünden Yerebatan Sarayı olarak da bilinirmiş. 140 metre uzunlukta ve 70 metre genişlikte olan Yerebatan Sarnıcı’ndaki en gizemli eser ise Medusa Başı. Sarnıcın kuzeybatısındaki konumlanan iki sütunun altında bulunan heykel, Roma Dönemi’nin en önemli eserlerinden biri ama buraya nasıl geldiği bilinmiyor. Yerebatan Sarnıcı, turistik güzelliğinin yanında kültürel anlamda da önemli bir yer. Burada yerli ve yabancı sanatçıların konserleri ve resitalleri düzenleniyor. Özellikle bu konserler esnasında yapılan ışıklandırma düzenlemeleri ile etkinlikler çok etkileyici hale geliyor. Yerebatan Sarnıcı’nı haftanın tüm günleri ziyaret edebilirsin.

Ayasofya

İstanbul’da gezilecek yerler listesinin ilk sırasına koyabileceğimiz çok sayıda yer var ve seçim yapmak çok zor ama Ayasofya da ilk sıralarda olmayı hak ediyor. Doğu Roma İmparatoru Konstantios’un 360 yılında inşa ettirdiği Ayasofya, dünyanın en eski katedrallerinden biri. O dönemlerde Megale Ekklesia adıyla anıldığı bilinen Ayasofya, günümüzdeki görünümüne en yakın halini İmparator Justinianos’un görevlendirdiği Trallesli Anthemios ve Miletoslu İsidoros’un çalışmaları sonunda kazanmış. İki mimarın çalışmalarıyla 5 yıl 10 ayda yapımı tamamlanan Ayasofya, o zamanın diğer yapılarına kıyasla dünyanın en kısa sürede inşa edilen katedrali olmuş. 5. yüzyılda yapıya Hagia Sophia adı verilmiş ve 1453’te İstanbul fethedilene kadar bu adı taşımış. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u aldıktan sonra Ayasofya’nın cami olmasını emretmiş ve yapının minareleri Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş. 1935 yılında müze olan Ayasofya, 2020 yılında ise tekrar ibadete açıldı. Ayasofya Müzesi’ni gezmek istersen Pazartesi günleri dışında yazın 09:00-19:00, kışın ise 09:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsin.

Topkapı Sarayı

İstanbul’un en turistik bölgesi olan Tarihi Yarımada’da bulunan Topkapı Sarayı, İstanbul’da gezilecek yerler listesinin ilk sıralarında olmalı elbette. Fatih semtine bağlı Sarayburnu’nda bulunan Topkapı Sarayı, İstanbul fethedildikten sonra inşa edilmiş ve 400 yıl süreyle Osmanlı İmparatorluğu’nun idare merkezi olarak hizmet vermiş. Osmanlı Dönemi’nin ihtişamlı tarihine tanıklık eden sarayda entrikalar ve hüzünlü zamanlar da yaşanmış. 3 Nisan 1924’te müze haline getirilen Topkapı Sarayı, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk müzesi. 300.000 metrekarelik bir alanı kapladığı ve yaklaşık 300.000 tane arşiv belgesine ev sahipliği yaptığı için dünyada bulunan saray müzelerinin en büyüklerinden biri. Müzeyi gezmeye gittiğinde Harem bölümü, Hırka-ı Saadet Dairesi, Has Oda, Babü’s Saade ve Köşkler Bahçesi’ni görebilirsin. Ayrıca padişahların portrelerine, kıyafetlerine ve silahlarına ev sahipliği yapan İstanbul Kitaplığı’nı da mutlaka ziyaret etmelisin. Sarayı Salı günleri dışında hafta için 10:00 ile 17:30, hafta sonu ise 10:30 ile 17:30 arasında gezebilirsin.

Yıldız Sarayı

II. Abdülhamit döneminde Osmanlı Devleti’nin idare merkezi olarak kullanılan Yıldız Sarayı, III. Selim’in annesi Mihrişah Sultan’ın emriyle inşa edilmiş. II. Abdülhamit bu sarayda yaşarken sarayın genişletilmesi ve dekorasyonuyla özel olarak ilgilenmiş. II. Abdülhamit’in isteğiyle Küçük Mabeyn Köşkü, Çit Kasrı, Güvercinlik Binası gibi bölümler eklenen saray, beş yüz bin metrekarelik bir alana yayılmış. Saraya sadece bu bölümler değil, kültürel aktivitelere uygun alanlar da eklenmiş. Basımevi, fotoğraf atölyesi, tiyatro, müzik stüdyosu gibi eklemelerle saray bir kültür merkezi olmuş. Yıldız Sarayı günümüzde hafta içi her gün gezilebiliyor. 10:00 ile 17:00 saatlerinde gidip bu büyük sarayda turlayabilirsin.

Emirgan Korusu

İstanbul denilince akla ilk gelen şeylerden biri de lale. Lale mevsimi geldiğinde de yerli ve yabancı tüm turistler Emirgan Korusu’na akın ediyor. Haklılar da çünkü her yıl bahar aylarında Emirgan Korusu rengarenk lalelerle süsleniyor. Yüksek duvarlarla çevrili bir alanda olduğu için şehirden tamamen uzaklaşabileceğin koruya giriş için ücret alınmıyor. Koruda bulunan Sarı Köşk, Pembe Köşk ve Beyaz Köşk’ü de gezebilirsin. Hatta bu köşklerde kahvaltı yapmayı da tercih edebilirsin. Taksim, Mecidiyeköy veya Zincirlikuyu’dan otobüse binerek direkt olarak koruya ulaşabilirsin.

Atatürk Alboretumu

Belgrad Ormanı’nın hemen yanında bulunan Atatürk Arboretumu, İstanbul’un her mevsim en güzel yerlerinden biri. İlkbaharda ve yazın yemyeşil doğasıyla ayrı, sonbahar renkleriyle ayrı güzel olan arboretum, kış mevsiminde de bir başka atmosfere bürünüyor. Ağaç parkı olarak bilinen bu alanın çalışmaları 1940’lı yıllarda başlamış ve dünyanın farklı yerlerden ağaçlar getirilip dikilmiş. Bu sayede günümüzden 1500’den fazla ağacın bulunduğu bir alan haline gelmiş. Türkiye’de bulunan ilk fidanlığa ev sahipliği yapan Atatürk Arboretumu, 1982 yılında ziyarete açılmış. Üç adet yapay gölün de bulunduğu arboretumu, Pazartesi günleri hariç 10:00-16:00 arasında gezebilirsin. Alana girerken yiyecek, içecek ve fotoğraf makinesi sokamayacağını da belirtelim.

Polenezköy Tabiat Parkı

Avrupa Yakası’nda Belgrad Ormanı varsa Anadolu Yakası’nda da Polonezköy Tabiat Parkı var. İstanbul’da bulunan parkların en büyüklerinden biri olan Polonezköy, tabiat parkı unvanını 1994 yılında almış. Anadolu Yakası’nda yaşayanların şehirden sıkıldıkları an akın ettiği Polonezköy Tabiat Parkı, hafta sonu kahvaltıları ve piknik alanlarıyla çok seviliyor. Polonezköy otelleri de doğayla iç içe konaklamak isteyenler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Sen de otelini Polonezköy’de ayarlarsan otelde güzel bir kahvaltı ile güne başlayıp sonra bisiklet kiralayıp parkı turlayabilirsin.

Nişantaşı

İstanbul’da bulunan tüm semtler arasında en popüler olan semt tabii ki de Nişantaşı. Sadece popülerliğiyle değil, alışveriş için sunduğu imkanlarla da öne çıkan bir semt burası. İstanbul’a sadece alışveriş amacıyla gelen turistler soluğu ilk olarak Nişantaşı’nda alıyorlar. Abdi İpekçi Caddesi; Prada, Louis Vitton ve Alexander McQueen gibi dünyaca ünlü markaların mağazalarına ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle de Avrupa’nın meşhur alışveriş caddelerine benzetiliyor zaten. Atiye Sokak da lüks markaların dükkanlarını bulabileceğin bir başka Nişantaşı durağı. Ayrıca bu sokakta yemek yiyip bir şeyler içebileceğin kafe ve restoranlar da var. Nişantaşı’na gelmişken meşhur Teşvikiye Camii’ni de görebilirsin.

Bebek

İstanbul’un bir diğer meşhur ve popüler semti ise Bebek. Göz alıcı sahiliyle yerli ve yabancı turistleri ağırlayan semt, Arnavutköy ve Rumeli Hisarı arasında uzanıyor. Bebek’te birçok lüks restoran ve kafeyi bir arada bulabilirsin. Bebek’e hafta sonu erkenden güzel bir kahvaltı için gidip sonrasında kahveni alarak yürüyüşe çıkabilirsin. Sahil boyunca temiz hava alarak yürüdükten sonra da Bebek Parkı’nda oturup manzarayı izleyerek dinlenebilirsin.

Beylerbeyi Sarayı

Sultan Abdülaziz, padişahlar için denizin tam karşısında bir sayfiye sarayı inşa edilmesini istemiş ve Sarkis Balyan’a Beylerbeyi Sarayı’nı yapmasını emretmiş. Saray yapıldıktan sonra Alman İmparatoru ve Fransa Kraliçesi gibi önemli isimler burada konuk edilmiş. Dış görünümü Barok anlayışına uygun olarak tasarlanırken iç mekan tasarımında Sultan Abdülaziz’in donanma sevdasının etkileri görülüyor. Pazartesi günleri dışında Mabeyn ve Harem bölümleri hafta içi 10:00-17:30, hafta sonu ise 10:30-17:30 arasında ziyaret edilebiliyor. Ayrıca sarayı İstanbul Boğazı’nı seyretmek için çıktığın tekne turlarında da panoramik olarak görebilirsin.

MiniaTürk

Türkiye’nin ilk minyatür parkı olan Miniatürk, İstanbul’un en turistik destinasyonlarından biri. İstanbul’da bulunan 57, Anadolu’nun çeşitli yerlerinden 12 ve Türkiye sınırlarına günümüzde dahil olmasa da Osmanlı coğrafyasından 12 yapının 1/25 ölçekli maketlerinin bulunduğu Miniatürk, 60.000 metrekarelik bir alanı kaplıyor. Miniatürk’te sergilenen yapılar, 9 farklı dilde rehberlerle turistlere tanıtılıyor. Bu yapıların yanında amfi tiyatro, alışveriş merkezi ve çocuklar için oyun alanları da bulunuyor.

Büyük Ada

İstanbul’da gezilecek yerler denince akla elbette Prens Adaları da geliyor. Prens Adaları, İstanbul’a çok yakın olup İstanbul’dan çoook uzaktaymış gibi hissedebileceğin en güzel yerlerden. Büyükada ise Prens Adaları’nın en büyüğü. Genelde yaz aylarında denize girmek için gidilen Büyükada’nın en çok tercih edilen plajları; Prenses Koyu Plajı, Aya Nikola Halk Plajı ve Nizam Plajı. Eğer adaya denize giremeyeceğin bir mevsimde gidiyorsan gezebileceğin yerler de oldukça fazla. Adanın en yüksek noktasındaki Aya Yorgi Kilisesi’ne gitmek çok keyifli mesela. 1751 yılında inşa edilen kilise, aynı zamanda Türkiye’nin iki hac destinasyonundan biri. Adalar Müzesi, Meryem Ana Kilisesi ve Reşat Nuri Güntekin’in Evi de bisikletle adayı turlarken uğrayabileceğin yerlerden. Adaya gitmek oldukça kolay. Kadıköy, Bostancı, Kartal, Beşiktaş ve Eminönü gibi popüler ilçelerden vapurlar kalkıyor ve makul bir sürede adaya ulaşıyor. Ancak Büyükada, havaların ısındığı hafta sonlarında çok fazla kalabalık olabiliyor. Kalabalıklardan uzakta olmak istersen hafta içi günlerde gitmeyi tercih edebilirsin.

Heybeli Ada

Büyükada’nın kalabalığına karışmak istemiyorsan seni Heybeliada’ya alalım. Prens Adaları arasında en yeşil olan ada olan Heybeliada, Büyükada’ya kıyasla çok daha sakin oluyor. Ancak yaz aylarında Heybeliada’ya gidip kalabalıkları görünce “Hani sakindi” demek de mümkün. Yazın Heybeliada kalabalıklaşıyor çünkü İstanbullular da Büyükada yerine bu adayı tercih ediyorlar. Heybeliada’ya Adalar vapuruna binip geldikten sonra bisiklet kiralayıp turlamaya başlayabilirsin. Adanın en yüksek noktasında konumlanan Heybeliada Ruhban Okulu’ndan panoramik bir İstanbul manzarası izleyebilirsin. Okulun çevresi çok yeşil olduğu için doğa özlemini de giderebilirsin. Okulu görüp manzarayı izledikten sonra Heybeliada Deniz Lisesi, Aya Yorgi Uçurum Manastırı, Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi ve Beet Yaakov Sinagogu’nu gezebilirsin.

Burgaz Ada

Prens Adaları arasındaki en sakin adayı arıyorsan Burgazada tam sana göre. Ne Büyükada ve Heybeliada’nın kalabalığı ne de Kınalıada’da denize girmek isteyenlerin plajda yarattığı doluluk bu adada mevcut. Sadece ve sadece huzur bulabilirsin Burgazada’da. Burgaz Adası olarak da anılan ada, Sait Faik Abasıyanık’ın eserlerinde sıkça karşılaştığımız bir destinasyon. O yüzden de adada ilk olarak Sait Faik Müzesi’ne gidiliyor. Müzeyi gezdikten sonra adadaki en yüksek yer olan Bayraktepe’den İstanbul’a ve diğer adalara uzaktan bakabilirsin. Burgazada’da da güzel plajlar bulunuyor. Özellikle Madam Martha Koyu en çok tercih edilen plaj diyebiliriz. Onun dışında da Burgazada Halk Plajı, Düşler Sahili ve Kalpazankaya Sahili’nde denize girebilirsin.

Küçüksu Kasrı

Sultan I. Mahmut, 1752 yılında Göksu Deresi’nin kıyısına bir ahşap konak yaptırmış. Bu konak yıllar boyunca padişahların mesire yerindeki ikamet adresi olmuş. Ancak konak ahşap olunca geçen yıllar sebebiyle yıpranmış. Sultan Abdülmecit de konağı restore ettirip Küçüksu Kasrı’nı inşa ettirmiş. Batı mimarisine uygun bir anlayışla inşa edilen Küçüksu Kasrı, Beykoz’da konumlanıyor ve Göksu Kasrı adıyla da biliniyor. Üsküdar’dan hareket eden otobüslerle ulaşabileceğin Küçüksu Kasrı’nda yemek yiyebileceğin, çay ve kahve içebileceğin kafeteryalar da mevcut.

Moda Sahili

Anadolu Yakası’nda bulunan bir diğer sahil şeridi ise Moda Sahili. İstanbulluların bahar ve yaz aylarında sıklıkla gittiği bir sahil şeridi olan Moda, Kadıköy’de bulunuyor. Moda Parkı ve Yoğurtçu Parkı’nı gezdikten sonra Moda Sahili’ne gidip çimlere oturup deniz havası alabilirsin. Moda’da yürürken önünde uzun kuyruklar olan bir dükkan göreceksin. Burası Dondurmacı Ali Usta. Dondurması çok meşhur olan Ali Usta’nın lezzetlerini mutlaka denemelisin. Ayrıca yıllarca Moda’da yaşamış olan Barış Manço’nun evine kurulan Barış Manço Müzesi’ni de gezmeni öneririm.

Gözdağı Kourusu

Deniz seviyesinden 206 metre yükseklikte olan Gözdağı Korusu, İstanbul’da manzara izlemek için sıklıkla tercih edilen noktalardan. Pendik ilçesinde bulunan korudan Yalova ve Adalar’ı panoramik olarak izleyebilirsin. Belediyenin işlettiği bir tesisi bulunan koruya giriş ücretsiz. İstersen piknik alanlarında piknik yapabilir istersen de yemek yiyebilir, çay ya da kahve içebilirsin.

Kadıköy Boğa Heykeli

Kadıköy denilince akla tabii ki de ilk olarak Boğa Heykeli geliyor. Birçok buluşmaya şahit olan ve yol tariflerinin ana kahramanı olan Boğa Heykeli, Kadıköy’ün simgesi. Heykel, Almanya ve Fransa’nın Alsace bölgesi için savaştıkları dönemden günümüze kadar ulaşmış. Bu bölgedeki savaşı ilk olarak Fransa kazanmış ve Almanya’yı temsilen bir boğa heykeli yapmışlar. Ancak 1870 yılında Almanlar, bölgenin hakimiyetini ele geçirmiş ve heykeli almışlar. O yıllarda Osmanlı İmparatorluğu ve Almanya’nın ilişkileri iyi gittiği için Alman Kralı II. Wilhelm dostluklarının simgesi olarak bu heykeli Osmanlı’ya hediye etmiş. Boğa Heykeli ilk olarak Yıldız Sarayı’na, sonra Taksim Hilton Otel’in bahçesinde durmuş. Gezi Parkı, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi gibi yerlerde de bir süre kaldıktan sonra 1990 yılında Kadıköy’deki şu anki yerine gelmiş.

Deniz Müzesi

Türkiye’nin denizcilik geçmişini anlatan en büyük ilk müze olan Deniz Müzesi, 20.000 esere ev sahipliği yapıyor. Koleksiyon; Mustafa Kemal Atatürk’e ait eşyalar, tarihi kayıklar ve farklı çeşitte askeri eserden oluşuyor. Bu kadar büyük bir koleksiyona sahip oluşu ve eserlerinin farklılığı da dünyada az görülür bir özelliğe sahip olmasını sağlıyor. 1500 metrekareye yayılan Deniz Müzesi’nin 4 adet büyük salonu ve 17 adet sergileme salonu mevcut.

Ağva

Her ne kadar ülkemizin en kalabalık şehri unvanına sahip olsa da İstanbul’da kafanı dinleyebileceğin sessiz ve sakin yerler de var. Örneğin Şile’ye bağlı Ağva, şehrin kalabalığından uzaklaşmak istediğinde gidebileceğin en güzel seçeneklerden biri. Kendine has huzurlu bir atmosferi bulunan Ağva’da deniz kenarında çay ya da kahve içebileceğin kafeler, taze deniz ürünleri tadabileceğin restoranlar ve gönül rahatlığıyla konaklayabileceğin yetişkin otelleri var. Özellikle İstanbul’un karmaşasından sıkıldıysan Ağva’ya gitmeni ve Göksu Nehri’ni kiralayacağın motor ile gezmeni, gezintin esnasında yolunun kesişeceği kaplumbağaları izlemeni tavsiye ederim. Tabii bir de denizin, nehrin ve güneşin kokusunu içine çekmeyi unutma.

Balat

Sürekli ülkemizin farklı kültürlerden beslenen kültür mozaiğinden bahsederiz ya, bu komplike mozaiğin yansımalarının en iyi şekilde gözlemlenebileceği yerlerden biri Balat. Fatih ilçesine bağlı semt, geçmişten bugüne farklı kültürlerden birçok insana ev sahipliği yaptı. Bu da Balat’ın çok kültürlü bir yapıya sahip olmasının en büyük nedeni. Semt, görülmesi gereken farklı inançlara özgü dini yapılarla, rengarenk evlerle ve eşsiz sokaklarla dolu. Haliyle bu komplike bölge İstanbul gezinde es geçmemen yerlerden biri. Sen de seyahatin sırasında Balat’a gidebilir, semtte her geçen gün sayısı artan 3. nesil kahvecilerden birinde eşsiz kahve kokusuna teslim olabilirsin. Rengarenk sokaklarda sosyal medya hesaplarında keyifle sergileyeceğin fotoğraflar çekilebilir ve farklı kültürlerden izler yansıtan hediyeliklerden alarak sevdiklerine hediye edebilirsin. Bu noktada Balat’a gitmişken Ortodoks Patrikhanesi’ni, Kırmızı Mektep’i ve Merdivenli Yokuş’u görmeden ayrılmaman gerektiğini eklemek isterim.

Garipçe

Cemal Süreya’nın da dediği gibi kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olduğuna inananlardansan İstanbul’da kahvaltı etmek için gitmen gereken bir yer var. Bu lokasyon tabii ki de Sarıyer’e bağlı minik köy Garipçe’den başka bir yer değil. Aslında bir balıkçı köyü olan Garipçe, Boğaz’a yakın kahvaltı mekanlarıyla her geçen gün daha çok ünleniyor. Sarıyer’e 10 kilometre uzaklıktaki bu köyde bir bardak çay içmeden İstanbul gezini sonlandırırsan o gezi eksik kalmış olacak. Emin ol. Özellikle uzun uzadıya kahvaltı etmekten hoşlanan biriysen Garipçe Aydın Kahvaltı ve Balık Restaurant’a ya da Asma Altı Kahvaltı ve Balık Evi’ne bir şans verebilirsin. Denizin tam dibinde uzun uzun kahvaltı edebileceğin ve kahvaltın bittikten sonra kendini bir fincan köpüklü Türk kahvesi ile ödüllendirebileceğin bu deneyimi ıskalamamanı öneririm.

Çamlıca Kulesi

Aynı anda hem her yere yakın hem de her yere uzak olmak kulağa nasıl geliyor? Peki ya göklerin hakimi olma fikri seni heyecanlandırıyor mu? Eğer ki sen de İstanbul’a en tepeden bakmak ve aynı anda şehrin birbirinden güzel farklı noktalarının manzaralarını izlemek istersen Çamlıca Kulesi’ni ziyaret edebilirsin. Avrupa’nın en yüksek binası unvanına sahip Çamlıca Kulesi, deniz seviyesinden 587 metre yükseklikte. Kulenin iki tarafında da birer panoramik asansör bulunuyor ve bu asansörler seyir terasına çıkıyor. Terasta ziyaretçileri İstanbul’un en güzel manzarası bekliyor. Sen de kahveni ömür boyu unutamayacağın bir manzaraya karşı yudumlamak istersen Çamlıca Kulesi’ne gidebilir, şehri keşfedebilir, kuledeki restoran ya da kafede enfes tatlar deneyimleyebilirsin.

Yedikule Zindanları

Aynı anda hem Türkiye’nin en eski açık hava müzelerinden biri olma özelliğine sahip hem de işkenceleriyle ünlenmiş bir yer var İstanbul’da. Evet, doğru bildin. Şu an Yedikule Zindanları’ndan bahsediyorum. Daha kapısından adım attığın anda anlatılan efsanelerin hakkını veren bir ortamla karşılaşacağın Yedikule Zindanları gözlem kulesine benzeyen görünümü nedeniyle Yedikule Hisarı adıyla da anılıyor. Bizans döneminde inşa edilen yapı aslında devleti ziyarete gelen başka ülkelerden kralları ve ünlü misafirleri en iyi şekilde ağırlamak için hazırlanmış. Bizanslıların yaptığı 4 kuleye İstanbul’un Fethi’nden sonra 3 kule daha eklenmesiyle yapı bugünkü ismini almış. İki farklı kültürün yansımalarını gözler önüne seren Yedikule Zindanları’nı gezerek mekanın ilginç atmosferine kapılmanı şiddetle tavsiye ediyorum. Daha eşsiz bir gezi için Yedikule Zindanları’na gitmeden önce yapıyla ilgili efsaneleri okuman şart.

Masumiyet Müzesi

En sevdiği kitap Harry Potter olanlar ne şanslı değil mi? Çünkü filmin dünyasını yansıtan kocaman bir stüdyo var ve Harry Potter severler bu stüdyoyu gezebiliyor. Aynı şekilde en sevdiği kitaplardan biri Masumiyet Müzesi olan kişilerin de şanslı olduğunu biliyor muydun? Çünkü İstanbul’da, Beyoğlu’nda Orhan Pamuk’un kendi kurgusundan yola çıkarak oluşturduğu ve kitabıyla aynı ismi taşıyan bir müze bulunuyor. Bir romanın kurmaca evreninden oluşturulan ilk örnek Masumiyet Müzesi 2014 yılında Avrupa Yılın Müzesi ödülünü aldı. Sen de Orhan Pamuk’un yarattığı evreni yakından tanımak istersen Masumiyet Müzesi’ni de İstanbul gezilecek yerler listene eklemelisin. Bu müzeyi gördükten sonra sevdiğin tüm kitapların müzesinin olmasını arzu edeceğine eminim.

Tarihi Çınaraltı Çay Bahçesi

Sen hiç enfes bir deniz manzarasına sahip olduğu için misafirlerinin istedikleri koltuğu kapmak için saatlerce beklediği bir mekan gördün mü? Görmediysen Çınaraltı’na gidebilirsin. Çengelköy’de konumlanmış bu çay bahçesi şehrin en eşsiz manzaralarından birine sahip ve mekan manzarasına rağmen oldukça uygun fiyatlı. Hatta işletmeciler o kadar anlayışlı ki, içeride her çeşit yemek olsa bile çay bahçesine dışarıdan satın aldığın yemekleri getirebilirsin. Burasıyla ilgili 3 mühim kural var. Bunlar: Çınaraltı’na içecek ile giremezsin, evcil hayvanınla gelemezsin ve içeride çekirdek yiyemezsin. Mekanın yalnızca nakit kabul ettiğini de eklememde fayda var. Bana sorarsan erkenden uyandığın bir gün en iyi manzaralı masayı kapmak için çay bahçesine gel ve mekanın hemen köşesindeki börekçiden kendine bir porsiyon börek ısmarla. Yanına da çayını söyledikten sonra İstanbul’da olmanın keyfini doyasıya çıkar.

Çinili Cami

I. Ahmet’in eşi Mahpeyker Kösem Sultan, 1640 yılında Çinili Camii’nin inşa edilmesini emretmiş. Caminin adı bu nedenle Orta Valide Camii ya da Mahpeyker Kösem Valide Sultan Camii olarak da anılıyor. Çinili Camii ismi ise camiyi inşa ederken caminin içi, ön cephesi ve minberinde kullanılan İznik çinilerinden geliyor. Birçok farklı renkte çininin kullanıldığı caminin medrese, şadırvan ve hamamı da bulunuyor.

[bold_timeline_item_button title=”Expand” style=”” shape=”” color=”” size=”inline” url=”#” el_class=”bold_timeline_group_button”]
https://www.dentatacity.com/wp-content/uploads/2022/06/dental-turkey.jpg

Özgürce Gülümseyin

Dentatacity







    İçerenköy Mah
    Kurtuluş Cad. No:13/G
    Ataşehir / İSTANBUL
    +90 535 013 81 00
    +90 216 577 06 06
    info@dentatacity.com
    Dentatacity

    Öncelikli hedefimiz hastalarımızın diş sağlığını korumak ve tedavi etmektir.

    Sosyal Bağlantılar

    Sosyal bağlantılardan bizi takip edin.

    //
    Müşteri destek ekibimiz sorularınızı cevaplamak için burada. Bize bir şey sorun!
    Hoşgeldiniz